Zweedse Saffraanbroodjes

Saffraanbroodjes

Saffraan is de duurste specerij ter wereld en wordt ook wel het “rode goud” genoemd. Naast dat saffraan onmisbaar is als je een rijstgerecht wilt maken (zoals paella of risotto), is saffraan heerlijk in zoete recepten. Want wat dacht je bijvoorbeeld van deze Zweedse saffraanbroodjes? Super lekker als ontbijtje, bij de lunch of om op te snoepen tijdens een high tea.

Recept voor saffraanbroodjes

Bereidingstijd: zo’n 3 en een half uur (inclusief het rijzen van het deeg)

Ingrediënten voor ongeveer 12 saffraan broodjes:

  • 175 ml melk
  • 500 gram bloem
  • 50 gram kristalsuiker
  • 50 gram boter
  • 8 gram gist
  • ¼ kopje zure room
  • 3 eieren
  • ½ theelepel saffraan
  • ½ theelepel zout
  • rozijnen

Hoe maak je de saffraan broodjes?

  1. Verwarm de melk, een theelepel suiker en de saffraan in een klein pannetje. Zorg er voor dat de melk niet te warm wordt. Het is voldoende om je melk te laten opschuimen.
  2. Haal de melk van het vuur en voeg de gist toe. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten rusten.
  3. Maak vervolgens een mengsel met de bloem, het zout en de overgebleven suiker. Mix dit (met de hand of een mixer) tot een egaal geheel.
  4. Voeg vervolgens het melk-mengsel, 2 eieren, de boter en de zure room toe. Mix nogmaals tot je een mooi egaal mengsel krijgt.
  5. Kneed het deeg (eventueel met de hand) tot je een mooi, ietwat plakkerig deeg krijgt. Let op: het deeg moet niet aan je handen blijven plakken. Voeg eventueel wat extra bloem toe om je deeg wat steviger te maken.
  6. Laat het deeg rijzen. Dit doe je door van het deeg een bal te maken en af te dekken met plastic folie. Plaats het deeg vervolgens op een warme plek. Na ongeveer 2 uur zul je zien dat het deeg in omvang is verdubbeld.
  7. Maak van het deeg leuke vormpjes. In Zweden worden de saffraan broodjes vaak in een S-vorm gegeten, maar je kunt ook kiezen voor een andere vorm. Om S-vormig broodjes te krijgen maak je 12 balletjes van het deeg. Maak van deze balletjes vervolgens sliertjes en rol deze op als een slang.
  8. Zodra je vormpjes hebt gemaakt van het deeg, dek je de broodjes nogmaals af met plastic folie. Laat de broodjes ditmaal ongeveer een uur rijzen.
  9. Klop vervolgens een ei, en smeer de broodjes in met het eigeel. Gebruik hiervoor bij voorkeur een bakkwast. Stop rozijntjes in het begin en het einde van de S.
  10. Verwarm de oven op 200 graden en bak de saffraan broodjes af in ongeveer 10 minuten. Keer ze halverwege eens om.

Tip: wil je de saffraan broodjes als ontbijt eten? Laat het deeg dan ’s nachts rijzen.

In Zweden worden de saffraan broodjes traditioneel gegeten met St. Lucia (feest van het licht). En omdat deze broodjes zeker feestelijk zijn, vinden wij ze perfect geschikt voor een bijzonder ontbijt, lunch of tijdens een high tea. Serveer de broodjes samen met goede marmelade, honing van de imker, Cottage Delight jam en andere (zelfgemaakte) broodjes en koekjes. Uiteraard mogen ook een goede kop koffie, thee en een vers geperst sapje niet ontbreken. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.delicious-vanilla.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 2486 reviews.