Deze chocolade variant valt meteen op door zijn licht kleur. Hoewel de chocola niet echt wit is, maar eerder ivoorkleurig, zie je duidelijk waarom deze zo genoemd wordt. Dit product ziet niet alleen heel anders uit dan de typische bruine lekkernij, maar smaakt ook heel anders. In Nederland is witte chocolade populair: zeker 15% van alle chocolade die we eten is wit en dat is relatief gezien best veel. Alleen in Brazilië eten ze er meer van. Hier lees je alles over deze bijzondere traktatie, die officieel geen chocolade genoemd mag worden en over de verfijnde selectie die we in onze webshop aanbieden.

Geen echte chocolade

In tegenstelling tot gewone, bruine chocola wordt de witte gemaakt zonder cacaomassa, enkel van cacaoboter. Zonder cacaomassa heeft het product ook geen typische bruine kleur, de boter zelf is ivoorkleurig. Chocolade is een beschermd begrip, wettelijk is een minimaal cacaogehalte vastgelegd, dat een product moet bevatten om chocolade te mogen heten. Deze lichtgekleurde lekkernij voldoet hier niet aan, omdat er geen cacao in zit. De structuur en smaak lijken echter zodanig op die van echte chocola en daarom mag het product wel witte chocolade heten. Er moet dan wel minimaal 20% cacaoboter in zitten.

De smaak

Omdat deze repen geen cacaomassa bevatten, heeft deze lekkernij geen typische chocoladesmaak. Je proeft de cacaobonen veel subtieler. Een goede reep smaakt mild, romig en zoet. De smaak wordt echter al gauw vlak, te zoet of wat vettig. Goede kwaliteit cacaoboter van verfijnde cacaosoorten, zorgvuldige bereiding en uitgebalanceerde smaken zorgen voor een lekkere smaak en prettig mondgevoel. Het smeltpunt ligt iets lager dan onze lichaamstemperatuur, zodat een blokje in je mond smelt. Door de subtiele, zachte smaak laat de witte variant zich goed combineren met andere smaken en ingrediënten. Bijvoorbeeld met fruit of noten, fris zure smaken passen goed bij het zoet en een krokante bite maakt de reep niet te zwaar.

De bereiding

Ook de witte variant wordt, net zoals de “echte” chocolade, gemaakt van cacao. Nadat de cacaobonen gekraakt zijn en de kernen, de nibs, door het branden hun typische chocoladesmaak hebben gekregen, worden ze gemalen tot een vloeibare massa. Deze cacaomassa wordt vervolgens gescheiden in cacaoboter en vaste cacao, die dan tot poeder vermalen wordt. Bij de bereiding van de bruine variant wordt er cacaoboter aan cacaomassa toegevoegd, maar om witte chocola te maken, wordt enkel cacaoboter gebruikt. Aan de cacaoboter worden suiker en melkpoeder toegevoegd, met enkele smaakstoffen, zoals vanille. Dit mengel wordt verwarmd, langdurig geroerd en dan langzaam afgekoeld om dan in een vorm uit te laten harden.

De geschiedenis

Dit speciale product werd ontwikkeld in Zwitserland, in de jaren na de Eerste Wereldoorlog. In 1930 produceerde Nestlé de eerste witte reep, onder de naam Galak. Naderhand maakten ook andere merken dit snoepgoed en werd het steeds meer geliefd. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1948, was deze variant ook in de Verenigde Staten verkrijgbaar. Vooral de combinatie met noten, amandelen en gepofte rijst, de zogenoemde witte crisp, werd later enorm populair.

Verfijnde cacaoboter

Hoewel je in de cacaoboter de cacao niet echt proeft, wordt de smaak er van toch bepaald door de cacaobonen. Cacaoboter wordt tenslotte toch van cacaobonen gemaakt. Verfijnde cacaobonen hebben een rijke, intense smaak en geven de boter toch meer smaak dan de afgevlakte standaard cacaosoort. Ook het percentage cacaoboter in de reep bepaald de smaak. Hoewel dat minimaal 20% moet zijn, zorgt een hoger percentage voor een intensere smaak en een puurder product. Hoe meer cacaoboter, hoe minder andere ingrediënten gebruikt worden des te beter de kwaliteit. Goede witte chocolade bevat behalve verfijnde cacaoboter enkel natuurlijke ingrediënten en geen kunstmatige of onnodige toevoegingen.

Van cacaoboon tot reep

Al onze chocoladerepen worden volgens het bean-to-bar principe geproduceerd. Enkel verfijnde cacaosoorten worden geselecteerd, waar bij de chocolademakers direct bij de cacaoboeren inkopen en bovendien nauw met hen samenwerken. Op de kleinschalige plantages worden de cacaobonen duurzaam en veelal biologisch verbouwd. Bovendien krijgen de boeren een eerlijke prijs. De cacaobonen worden lokaal gefermenteerd en gedroogd en vervolgens door de chocolademakers zelf verwerkt tot cacao en dan cacaoboter. Door zelf op een ambachtelijke manier de cacaoboter en chocolade te maken, kan de chocolademaker de smaak bepalen en zijn eigen kwaliteitsstandaard handhaven.

Luxe witte chocoladerepen

Ook voor de witte variant van de populaire lekkernij zijn de gebruikte ingrediënten en de bereidingswijze bepalend voor de smaak en kwaliteit. Net als bij de gewone chocoladeproducten zijn de meeste witte chocolades massaproducten die snel en goedkoop geproduceerd worden in grote fabrieken. Er wordt weinig tijd, aandacht en liefde aan deze producten besteedt en dat proef je. Een vlakke, erg zoete smaak waar je nauwelijks van geniet en die niet lang aanhoudt. Als je écht wilt genieten kies je voor kwaliteit. Luxe witte chocolade, gemaakt van de beste ingrediënten, door ambachtelijke chocolademakers met passie, onderscheidt zich door zijn karakteristieke smaak.

Onze soorten

Er zitten een aantal heerlijke witte chocolades van beste kwaliteit in ons assortiment, naturel of met toegevoegde ingrediënten voor een extra smaak en/of bite. Onze internationale topmerken hebben allemaal een goed verhaal achter hun product. Eerlijke, duurzame cacaobonen van edele cacaosoorten en een traditionele bereiding maken hun producten zo bijzonder en vol van smaak. Wie van witte chocolade houdt, zal van deze repen zeker kunnen genieten.

De lekkerste naturel witte chocolade

Een goede chocolade is lekker op zich en heeft weinig toevoegingen nodig. Subtiel, maar vol van smaak en lekker romig is dit een traktatie om lekker bij weg te smelten. De witte reep van Georgia Ramon (Georgia Ramon Wit met vanille 42%) is een echte klassieker.

Witte chocolade met extra smaak

De subtiele, zoete smaak van witte chocola laat zich goed combineren met krachtige smaken. We hebben een aantal repen met verrassende smaakcombinaties in ons assortiment. De smaken zijn helemaal in balans en vullen elkaar aan. Dat maakt deze repen zo uniek. Zo heeft Mesjokke’s witte reep heeft een subtiele venkelsmaak

Vulling

Witte chocolade kan makkelijk gecombineerd worden met vulling, zoals noten of vruchten. De zoete chocolade gaat goed samen met een frisse fruitsmaak en een krokante bite maakt de reep minder zwaar en compact.

Genieten van witte chocolade

Een lekker wit chocoladeblokje is perfect voor een moment van zoete trek. Je kunt het ook prima eten in plaats van een dessert na het eten. Mensen die allergisch voor cacao zijn, kunnen de witte variant vaak wel eten, omdat deze geen cacao bevat. Omdat je daardoor ook nadrukkelijke chocoladesmaak proeft, genieten ook mensen die niet zo van chocolade houden van deze lekkernij. Ook veel kinderen houden van de witte lekkernij door de milde, zoete smaak. Om echt van witte chocolade te kunnen genieten, is de kwaliteit belangrijk. Als die witte chocolade in je mond smelt, kun je nog lang nagenieten van de romige smaak.