Houdbaarheidsdatum producten; het verschil tussen THT en TGT

Bij Delicious Vanilla verkopen wij veel producten die of 100% puur zijn of gemaakt zijn met weinig toevoegingen. Vaak worden er geen conserveermiddelen of zouten gebruikt om producten extra lang houdbaar te maken, iets wat veel fabrikanten wel doen. Zij voegen extra zout of conserveringsmiddelen toe om hun producten net wat langer houdbaar te maken. En we worden er juist steeds meer bewust van dat al dat zout en toevoegen van stoffen juist niet goed voor ons lichaam is. Het heeft natuurlijk een nadeel als deze hulpstoffen niet worden gebruikt, je bereikt immers sneller de THT datum. Maar is dat erg? Vaak niet. We gaan eerst even het verschil uitleggen tussen de THT en TGT datum op verpakkingen.

TGT Datum

TGT staat voor te gebruiken tot. Oftewel, na deze datum kan je het product beter niet meer gebruiken. De TGT datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken zonder ziek te worden. Let hier dus goed op! De TGT datum staat vaak op verse producten zoals vlees, voorgesneden groentes en verse vruchtensappen. Deze producten zijn erg bederfelijk en daarom moet je er goed op letten, want als deze producten bederven kan je ze maar beter niet eten.

THT Datum

De THT datum staat voor tenminste houdbaar tot. En ja, dat is een ruim begrip. Het product is dus tenminste houdbaar tot de datum die op de verpakking staat, maar wil dus niet zeggen dat het product daarna niet meer te gebruiken is. De fabrikant garandeert eigenlijk dat het product tot die datum lekker smaakt en dat daarna de smaak achteruit kan gaan. Inderdaad, kan gaan, want het wil zeker niet zeggen dat het product na die datum niet meer lekker is. En ziek word je er ook niet van, tenminste niet snel.

Voedselverspilling

In Nederland verspillen we per persoon ongeveer 47 kilo voedsel per jaar. Ja, je leest het goed, 47 kilo! Dat is natuurlijk ontzettend veel en vaak ook niet nodig. Producten zoals koffie, thee en ingeblikte groeten worden vaak weg gegooid als de THT datum is verstreken. En dat is helemaal niet nodig, want vaak zijn deze producten nog prima te gebruiken. Een leuk onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research wijst zelfs uit dat wanneer de THT datum van verpakkingen als koffie, thee, pasta en blikgroenten verwijderd word er 12% minder word verspilt. Wanneer de THT word vervangen door “lang houdbaar” zal de verspilling zelfs met 31% afnemen. (Bron: Voedingscentrum)

Kijk, ruik en proefmethode

Op steeds meer producten zien we een THT datum staan met een klein zinnetje erachter met “kijk, ruik en proef”. Oftewel, gebruik je gezond verstand en beoordeel het product eerst visueel, ruik er daarna even aan. Lijkt alles in orde? Proef er dan een klein beetje van. Is de smaak goed? Dan is het product vaak nog goed te gebruiken. Wij van Delicious Vanilla juichen deze ontwikkeling toe, want er gaan veel te veel mooie producten verloren. En dat vinden wij niet alleen zonde van de producten, maar is ook nog eens slecht voor het milieu.

THT datums bij Delicious Vanilla

Veel van onze producten zij gelukkig lang houdbaar. Neem bijvoorbeeld onze mooie collectie met zouten, deze kan je lang bewaren en zullen na de houdbaarheidsdatum zeker te gebruiken zijn. Of wat te denken van onze balsamico, deze zijn ook erg lang houdbaar. Logisch, want onze 30 jarige balsamico heeft 30 jaar liggen rijpen in een vat, in de fles is deze voorzien van een THT. Dat geld ook voor vanille, saffraan en andere kruiden, deze zijn prima te gebruiken na de THT, het enige wat kan gebeuren is dat de smaak wat minder intens is. Olijfolie is een beetje een ander verhaal, deze is prima na de THT datum te gebruiken, echter gaat de smaak achteruit. Hoe ouder de olie, hoe minder lekker deze is. Maar olijfolie kan je dus ook prima gebruiken na de houdbaarheidsdatum.

Wat doen wij zelf om verspilling tegen te gaan? Wel, eigenlijk gebeurt het niet vaak dat producten over de THT datum gaan, maar mocht dat toch gebeuren dan gebruiken wij deze zelf. Onze ervaring is dus ook dat de producten prima smaken na de datum. Want weggooien vinden wij echt zonde. We proberen ze voor het bereiken van de datum met korting te verkopen maar als dat niet lukt dan nuttigen we ze dus lekker zelf.

Mocht je meer willen weten over het bewaren van onze producten? Bel of stuur even een berichtje en we helpen je graag. Ons motto is altijd, gebruik je gezond verstand en bij twijfel zeggen wij altijd, niet gebruiken, zo simpel kan het zijn.