Zelf Vanille Extract Zonder Alcohol Maken

Vanille extract wordt vaak gemaakt op basis van alcohol. Maar soms wil je geen alcohol in je recepten en dus liever ook een vanille extract zonder alcohol. Ondanks dat de alcohol in de meeste bak gerechten verdampt zijn er ook recepten waarbij de alcohol niet zal verdampen. Denk daarbij aan enkele toetjes waarbij geen verhitting plaats vind. Juist voor deze toetjes is een vanille extract zonder alcohol erg goed bruikbaar. Denk maar eens aan een vanille botercrème voor cupcakes of taart. Zeker als je ook een toetje maakt welke kinderen mee zullen eten dan wil je er geen alcohol in hebben. Omdat er steeds meer vraag is naar vanille extract zonder alcohol en dit moeilijk te verkrijgen is of heel erg duur is kan je natuurlijk eenvoudig zelf aan de slag gaan. Het maken van een extract is super eenvoudig en nog leuk ook. Vanille extract zonder alcohol is eenvoudig zelf te maken met wat goede vanillestokjes uit onze webshop. Het enige wat je nog nodig hebt is wat plantaardige glycerol en wat water. En natuurlijk een beetje geduld, want het extract moet wel even zo’n 6 tot 8 weken intrekken. Maar als het eenmaal klaar is heb je een prachtig zelf gemaakt extract zonder de alcohol smaak.

In onze webshop koop je eenvoudig een DIY setje met vanillestokjes uit Madagaskar of Indonesië. In het setje zitten naast de bonen ook een handig bewaarflesje met goede afsluitende dop. Als je al een flesje hebt en je speciaal goedkope bonen zoekt dan kan je ook onze extract vanillestokjes kopen. We hebben deze extract bonen niet altijd op voorraad dus houd de website goed in de gaten. We gebruiken hiervoor bonen die wij niet geschikt vinden voor de verkoop, dit zijn de te lichte bonen, gespleten bonen, iets wat drogere bonen. Bonen die in ieder geval uitstekend zijn om een nog goedkoper extract te maken.

Glycerol is overal te koop, maar let er wel op dat deze geschikt is voor consumptie. Bij de meeste bak winkels kan je diverse merken met glycerol kopen die geschikt is voor bakken.

Ingrediënten Vanille Extract zonder Alcohol

  • 300 ml plantaardige glycerol (geschikt voor consumptie)
  • 150 ml water
  • 5-7 vanille stokjes

Bereidingswijze

  1. Meng de glycerol met het water in een gesteriliseerde pot door even goed door elkaar te schudden
  2. Snij de vanille stokjes open, schraap het merg eruit en snij de rest van de peul in stukjes.
  3. Doe alle vanille in het glycerol-water mengsel. Schud even goed door elkaar en zet weg op een donkere koele plek.
  4. Laat de vanille ca 6-8 weken trekken voordat je het kunt gebruiken. Schud de pot regelmatig voor een optimaal resultaat.
  5. Wanneer je vanille extract zonder alcohol een donkerbruine kleur heeft is het klaar voor gebruik.