Chocolade is een bekende en zeer geliefde lekkernij en verkrijgbaar in de varianten puur, melk en wit. Van deze drie is melkchocolade het meest populair. Naturel of met extra toegevoegde smaken, veel verschillende merken. Er is dus ontzettend veel keuze en hoewel het allemaal hetzelfde product is, verschillen de smaak en kwaliteit nogal. Wie echt van zijn chocolade wil genieten, kiest voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een ambachtelijk, traditioneel bereid product is authentiek een heeft veel meer smaak dan de standaard producten die massaal en machinaal vervaardigd worden. Lees hier meer over melkchocolade, de kwaliteit ervan en de verfijnde repen die wij in ons assortiment hebben.

De bereiding van melkchocolade

Melkchocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker, waaraan melk in de vorm van melkpoeder of gecondenseerde melk wordt toegevoegd. Er kunnen eventueel nog extra ingrediënten worden toegevoegd om de chocolade een smaak te geven. De melk variant heeft dezelfde basis als pure chocolade, alleen wordt er melk toegevoegd. Tijdens de bereiding worden alle ingrediënten fijn gewalst en verwarmd. Het vloeibare mengsel wordt dan langdurig omgeroerd, wat concheren genoemd wordt. Daarna wordt de chocolade langzaam afgekoeld tot een specifieke temperatuur, oftewel getempereerd en dan in een vorm gegoten om uit te harden.

De smaak

Door de toegevoegde melk wordt de smaak van de chocolade milder, romiger en minder puur. De zachte, zoete smaak valt bij veel mensen in de smaak en dat maakt deze variant heel toegankelijk. Je proeft echter toch nog een duidelijke chocolade smaak, zonder dat deze heel sterk is. Niet voor niets is deze chocolade zo populair. Er is echter een groot kwaliteitsverschil tussen verschillende melkchocolades en dat komt door het verschil in kwaliteit. De cacaobonen bepalen de smaak van de chocolade en de meeste repen smaken hetzelfde, vlak en vooral zoet. Door voor een authentiek product van beste kwaliteit te kiezen, geniet je optimaal van de rijke smaak van echte melkchocolade.

De geschiedenis

Nadat de Spanjaarden cacao vanuit hun koloniën in Europa introduceerden, werd er aanvankelijk alleen een drank mee bereid. In 1847 werd de eerste eetbare, pure chocolade gemaakt in Engeland. Er werd toen al geprobeerd om chocolade met melk te maken, maar de toegevoegde melk maakte het mengsel te vochtig. Henry Nestlé vond de gecondenseerde melk uit, melk waar het vocht aan onttrokken is, zodat je een soort melkpoeder overhoud. Door deze uitvinding werd het mogelijk om melkchocolade te maken. De Zwitser Daniël Peter maakte deze variant in 1875 voor het eerst. Met deze nieuwe chocolade won hij in 1833 een gouden medaille op de Wereldtentoonstelling van Amsterdam en daarna werd deze soort al snel bekend en populair over de hele wereld.

Het cacaogehalte

Een product moet minimaal een cacaogehalte van 32% hebben, om melkchocolade te mogen heten. Dat is wettelijk vastgelegd in het Warenwetbesluit. Als er minder cacao in zit, mag het geen chocolade heten, maar wordt het cacaofantasie genoemd. Er mag echter ook meer cacao in een reep zitten. Het cacaogehalte is bepalend voor de smaak en daarmee ook voor de kwaliteit. Hoe meer cacao een chocolade bevat, des te intenser de smaak en des te puurder het product.

Verfijnde cacaobonen

Aangezien cacao de basis van elke chocolade is, bepaalt de cacaoboon ook de smaak. De meeste chocoladeproducten worden gemaakt van de standaard variëteit, de Forastero. Er zijn echter ook bijzondere cacaosoorten met een rijke, volle smaak en een krachtig aroma. Zorgvuldig geteeld door kleinschalige plantages heeft iedere soort een eigen, unieke smaak. Vooral in pure chocolade met een hoog cacaogehalte proef je de rijke, complexe smaken goed. Hoewel de smaak door de toegevoegde melk wat afgezwakt wordt, heeft ook melkchocolade die gemaakt wordt van verfijnde cacao een intensere smaak. Dat onderscheid de luxe soorten van de standaard repen met hun afgevlakte smaak.

Geen onnodige toevoegingen

Goede melkchocolade van verfijnde cacao heeft weinig extra ingrediënten nodig, omdat de smaak van zichzelf al rijk en vol is. Natuurlijk kunnen er extra ingrediënten worden toegevoegd, om de chocolade te verrijken en smaken te combineren. De basis, de chocolade zelf, moet echter goed zijn. Een afgevlakte smaak wordt vaak gemaskeerd door veel suiker of smaakstoffen. In goede chocolade zitten alleen natuurlijke ingrediënten, geen kunstmatige smaakstoffen of andere onnodige toevoegingen. Je proeft de rijke chocoladesmaak zo gauw een hap in je mond smelt.

Onze melkchocolade

Alle chocolade in ons assortiment is van bijzonder goede kwaliteit. Deze luxe repen zijn niet te vergelijken met de standaard producten. We bieden internationale topmerken aan, die hun chocolade allemaal bean-tot-bar produceren. De chocolademakers selecteren zelf hun verfijnde cacaobonen en werken nauw samen met de cacaoboeren. Door de directe inkoop krijgen de boeren een eerlijke prijs en bovendien is er meer aandacht voor duurzaamheid en milieu. De chocolade wordt van boon tot reep zelf gemaakt, op een traditionele ambachtelijke manier. Geen massaproductie, maar bereid met aandacht en passie. Hun authentieke producten zijn hierdoor van beste kwaliteit.

Heerlijke naturel melkchocolade

Onze melkchocolade heeft een hoger cacaogehalte dan de voorgeschreven minimale 32% en bovendien wordt er enkel verfijnde cacao van de beste cacaobonen gebruikt. Dat zorgt voor een intense en verfijnde chocoladesmaak. Probeer eens de chocolade van het Spaanse cultmerk Blanxart met cacao uit Congo of de Filipijnen (Blanxart Congo 42% en Blanxart Filipinas 44%), of uit Peru gemaakt door het Franse Morin (A.Morin Peru Piuara 48%). Van de reep van Jordi’s (Jordi’s melk 45%) en de Nederlandse Stardust (Mesjokke Stardust 45%) zul je eveneens heerlijk genieten.

Donkere melkchocolade

Hoewel onze “gewone” melkchocolade al een hoger cacaogehalte heeft, hebben we ook nog zogenoemde donkere variant. Met een cacaogehalte van 50% bevat deze chocolade al bijna net zo veel cacao als sommige pure chocolade, maar door de toegevoegde melk is dit toch echt melkchocolade. Het beste van twee soorten: deze variant combineert de krachtige, intense chocoladesmaak van puur met de zachte, romige smaak en structuur van chocolade met melk. Hoja Verde maakt een echte donkere melkchocolade (Hoja Verde 50% Esmeraldas melk).

Alternatieve melkchocolade

Behalve de gewone koemelk kan er natuurlijk ook andere melk bij de bereiding van chocolade gebruikt worden. Deze krijgt daardoor een aparte smaak. Doordat de eiwitsamenstelling per melk verschilt, zijn deze producten wellicht ook geschikt voor mensen met een koemelk-allergie. Overleg met een arts is echter wel noodzakelijk. We hebben chocolade gemaakt met buffelmelk (Georgia Ramon Buffelmelk 50%), schapenmelk (Jordi’s Schapenmelkchocolade 51%) en geitenmelk (Jordi’s Geitenmelkchocolade 51%). Daarnaast is er nog een reep gemaakt zonder melk, die dan ook officieel geen “melk” maar lichte chocolade heet (Georgia Ramon Amandel & Pompoenpit 50%). Deze is geheel vegan, dus zonder dierlijke producten en daarmee ook geschikt voor veganisten.

Met een smaakje

Door de zachte smaak laat chocolade met melk zich goed combineren met subtiele, maar ook met krachtige smaken. Helemaal in balans vullen de verschillende smaken zich perfect aan en dat maakt deze repen zo bijzonder. De chocolade zelf is al heerlijk, maar de extra toevoegingen maken het pas echt speciaal qua smaak en bite. Georgia Ramon heeft een reep met een koffiesmaak (Georgia Ramon Koffie & Cacaonibs 55%). Blanxart maakt de aparte combinatie van prachtig uitziende chocolade met viooltjes (Blanxart Melk met viooltjes 33%).

Genieten van melkchocolade

Door zijn zachte smaak is melkchocolade heel licht en veelzijdig. Je proeft de chocolade, maar de smaak is niet heel uitgesproken. Deze chocolade smelt heerlijk in je mond. Je kunt op elk moment van de dag van een lekker stukje van chocolade genieten. Of je jezelf nu verwent met een blokje tussendoor, of het bij een kopje koffie of thee eet, van melkchocolade geniet je altijd.