Deze chocolade met de donkere kleur en sterke smaak is zeer geliefd bij de echte chocoholics. Kenners zien dit wel als de enige echte chocolade, omdat deze de meeste smaak en puurste samenstelling, zonder extra toevoegingen, heeft. De cacaoboon is bepalend voor de smaak van de chocolade en niet iedere pure reep is hetzelfde. Lees hier meer over pure chocolade, de verschillende smaken en ons uitgebreide assortiment.

De smaak van pure chocolade

De donkere chocolade heeft een intense smaak. Deze variant bevat meer cacao en minder suiker, waardoor deze niet alleen minder zoet smaakt, maar je de echte smaak van de cacao goed proeft. Vaak wordt er gedacht dat de smaak bitter is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn veel verschillende pure chocolades, met elk een eigen smaak. Dat komt doordat de smaak bepaald wordt door de cacaoboon. Er zijn echter ook producten met een vlakke en saaie smaak, waar weinig unieks aan te proeven valt. Door te kiezen voor goede kwaliteit in plaats van standaard massaproducten kun je genieten van de rijke smaken van echte pure chocolade.

De bereiding van pure chocolade

Pure chocolade wordt zo genoemd omdat het de meest pure bereiding van cacao is, zonder extra toevoegingen. Het wordt gemaakt van cacaomassa en cacaoboter, met enkel wat suiker. Natuurlijk kan een reep verrijkt worden met extra ingrediënten, maar de basis blijft toch de chocolade. De gedroogde en gefermenteerde cacaobonen worden eerst gekraakt, dan gebrand en tenslotte fijn gewalst tot cacaomassa. Door persing kan de cacaoboter aan de cacaomassa onttrokken worden. De cacaomassa, cacaoboter en suiker worden vervolgens verhit, langdurig geroerd (geconcheerd) en dan langzaam afgekoeld (getempereerd). De chocolade wordt dan in een vorm gegoten om uit te harden.

De cacaobonen

Bij pure chocolade draait alles om de echte cacaosmaak, afkomstig van de beste cacaobonen. De meeste chocoladeproducten, zo’n 80% tot 95%, wordt gemaakt van de standaardsoort, de Forastero. Deze boon heeft een vlakke smaak en wordt geteeld om zo snel en veel mogelijk te oogsten. Er zijn echter ook edele cacaosoorten met een verfijnde smaak en rijk aan aroma’s. Deze cacaobonen worden zorgvuldig verbouwd op kleinschalige plantages met respect voor de cacaoboom, het milieu en de biodiversiteit. Het gaat niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Behalve het soort boon is ook de omgeving waarin de bonen groeien bepalend voor de smaak. Zo krijgt iedere cacaoboon zijn eigen, unieke smaak en daarmee de chocolade ook.

Bean-to-bar chocolade maken

Bij het bean-to-bar principe selecteren de chocolademakers zelf plantages waar ze mee samenwerken. Door de directe inkoop krijgen de boeren een eerlijke prijs betaald, ook wordt er vaak geïnvesteerd in sociale voorzieningen. Alleen de beste cacaobonen worden verwerkt tot cacao en daarna chocolade. Het maken van chocolade is een nauwkeurig proces en door dit helemaal zelf uit te voeren, bewaakt de chocolademaker de kwaliteit en geeft bovendien zijn eigen smaak aan het product. Er wordt ambachtelijk gewerkt, op een traditionele manier. Het gaat er niet om, snel en goedkoop zo veel mogelijk te produceren. De chocolade wordt met passie en aandacht bereid, waarbij perfectie nagestreefd wordt.

Het cacaogehalte

Chocolade moet minimaal een cacaogehalte van 54% hebben, om “puur” te mogen heten. Dit is vastgelegd in het Warenwetbesluit en Europese kwaliteitsstandaarden. Een hoger cacaopercentage mag echter ook. Hoe meer cacao een reep bevat, des te puurder hij is. De smaak wordt intenser en minder zoet. Het cacaogehalte is dus bepalend voor de smaak, maar ook voor de kwaliteit. De complexe smaak van verfijnde cacao proef je pas echt goed bij een cacaopercentage van 70% of hoger.

Gezond genieten

Behalve lekker is pure chocolade ook nog eens heel gezond. De cacaoboon zit vol anti-oxidanten, flavonoïden en gezonde mineralen. Hoe puurder des te gezonder, enerzijds omdat er meer goede stoffen van de cacao in zitten en anderzijds omdat er dan ook minder suiker en vet in zit. Pure chocolade is goed voor je hart en vaten, werkt cholesterol verlagend, stimuleert je lichaamsfuncties en doorbloeding, helpt je te ontspannen en zorgt bovendien voor een goed humeur. Genoeg redenen dus om jezelf regelmatig te verwennen met een lekker stukje pure chocolade.

Pure chocolade kopen

In onze webshop bieden we een uitgebreid assortiment verfijnde pure chocolade van de beste internationale merken aan. Heel anders dan de standaard repen uit de supermarkt, onderscheiden deze producten zich door hun kwaliteit. Gemaakt van bijzondere cacaobonen en ambachtelijk bereid, zodat iedere reep een eigen, unieke smaak krijgt. Zo veel keuze, zoveel smaken! Daarnaast worden deze chocolades ook nog eens heel verantwoord geproduceerd, eerlijk en duurzaam, met respect voor mens en milieu.

Verfijnde cacaosoorten

De edele cacaosoorten zoals de Arriba Nacional, Criollo en Trinitario hebben een unieke, rijke smaak die de chocolade een intense en bijzondere smaak geven. In een blend worden cacaobonen van verschillende soort of herkomst gemixt, om zo een lekkere, harmonieuze smaak te creëren. Dit zijn heerlijke pure chocolades, zoals de Mesjokke D.A.R.C. Angel.

Herkomst van de cacao

Cacaobomen groeien in tropische gebieden, voornamelijk in Afrika, Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië. Omgevingsinvloeden, zoals het klimaat en de bodem, bepalen de smaak van de cacao, waardoor niet iedere cacaoboon van dezelfde soort hetzelfde proeft. Bij een single origin variant wordt er slechts cacao van gelijke herkomst gebruikt, om zo de individuele smaak optimaal te kunnen proeven. Iedere reep krijgt hierdoor een eigen, unieke smaak. We hebben een aantal repen gemaakt van bonen uit specifieke cacaolanden. Blanxart heeft repen met verschillende cacaopercentages uit de Dominicaanse Republiek, Filipijnen, Brazilië, Ghana, Peru en Nicaragua. Ook Morin heeft repen met cacao uit Papoea-Nieuw-Guinea, Peru (Chanchamayo) en Madagaskar. Jordi’s gebruikt cacao uit Madagaskar, Vietnam en Honduras.

Afkomstig uit speciale regio’s

Sommige gebieden hebben door hun gunstige ligging de ideale omstandigheden voor de cacaoboon. De afgelegen plantages liggen in het ongerepte oerwoud, waar de cacaobomen tussen andere tropische planten groeien. De smaak is niet alleen uniek, maar de herkomst van deze cacaobonen is ook duidelijk, dat zorgt voor transparantie en eerlijke handel. Idilio maakt een genummerde serie repen met cacao van specifieke plantages, de No. 14 Chuao 72%, No. 12 Finca Torres, No. 3 Seleccion Cata Ocumare, No.2 Seleccion Amiari Meridena. Hoja Verde gebruikt cacao uit Esmeraldas in Ecuador en de Island Growers van Georgia Ramon is een limited edition met cacao van het eiland St. Lucia.

Bijzonder fairtrade

De meeste chocolade wordt in Europa gemaakt. Hoewel de boeren door directe inkoop een eerlijke prijs voor hun cacao krijgen, wordt de meeste winst gemaakt met het eindproduct, de chocoladereep. We hebben enkele merken die lokaal geproduceerd worden in echte cacaolanden. Door het product helemaal lokaal te maken, profiteert de bevolking het meest en wordt het pas echt fair-trade. Zo hebben we verschillende pure chocolades te koop van Hoja Verde uit Ecuador, zoals de 80% Esmeraldas. Het merk Kuná is eveneens afkomstig uit Ecuador en maakt bijvoorbeeld 82% Rio Verde Esmeraldas en 71% Napo Amazonas. Ook van het Afrikaanse merk Madécasse uit Madegaskar hebben we diverse repen, bijvoorbeeld met 70 of 80% cacao.

Extra hoog cacaogehalte

Chocolade met een hoog cacaogehalte van 90 tot zelfs 100% heeft een extra intense smaak, perfect voor de liefhebber van echt puur. De smaak van de cacao proef je optimaal. Deze repen zijn een ware delicatesse, waar je langzaam van geniet. Zo hebben we de Ecuador Los Rios 90% van Georgia Ramon, Chanchamayo 100% van Morin, Jordi’s Drie Continenten 100%, Kuná 100% Rio Verde Esmeraldas en Hoja Verde 100% Esmeraldas.

Met extra smaken

De krachtige smaak van pure chocolade combineert goed met andere sterke smaken. Fris zuur, zoet of juist scherp pittig, het past allemaal goed als de smaken in balans zijn. Door het toevoegen van krokante ingrediënten krijgt de reep een lekkere bite. We hebben een aantal klassieke smaakcombinaties in ons assortiment, zoals pure chocolade met vanille van Kuná. Ook fruit gaat goed samen met puur, zoals in rode of gele fruit repen van Amedei, of de appel en honing, sinaasappel of aardbei en yoghurt repen van Blanxart. Repen met noten smaken ook goed, bijvoorbeeld de reep met amandel van Amedei of met pistache van Blanxart. Dan zijn er nog een aantal repen met bijzondere ingrediënten, aparte combinaties die verrassend lekker blijken. Met zaden, zoals Chia of Quino van Hoja Verde of met pepers van Georgia Ramon, Blanxart maakt een reep met gember of rozenblaadjes en Kuná met kardemom. We hebben zo veel lekkere smaken, te veel om allemaal op te noemen, zo is er voor iedereen wel iets lekkers te vinden.

Genieten van pure chocolade

Hoewel niet iedereen van (hele) pure chocolade houdt, moet je deze soms leren waarderen. Dit is namelijk de echte chocolade. Het is ook niet de bedoeling om een hele reep achter elkaar op te eten, maar bewust te genieten van een klein blokje en de bijzondere smaak aandachtig te proeven. Zo wordt ieder hapje een verwenmomentje. Doordat deze chocolade niet zo zoet is, smaakt hij heerlijk bij een kop koffie na een diner, of bij een goed glas whiskey. Pure chocolade eten is puur genieten!