Gambas al ajillo, gebakken garnalen in knoflookolie

Gambas al ajillo

Als ik in Spanje op vakantie ben dan staan er altijd tapas op het menu. Een van de tapas gerechtjes die nooit overgeslagen wordt is gambas al ajillo. Ik ben er dol op. En wie is er nu niet gek op garnalen in knoflook olie? Wat me altijd op valt is dat elke streek en elke restaurantje het vaak net weer wat anders maakt dan de andere. Daarom vind ik het ook altijd leuk om dit gerechtje te bestellen. Welke is nu het lekkerst?

In de keuken kan je gambas al ajillo eenvoudig bereiden en een eigen twist geven. Het lekkerst vind ik met gebakken knoflook schijfjes en een pepertje. Als ik zin heb voeg ik ook nog iets paprika en een uitje toe. Het belangrijkste is dat je een goede olijfolie gebruikt die je natuurlijk kunt kopen in onze webshop. Gebruik nooit ongefilterde olijfolie, deze kan niet tegen hoge temperaturen. Voor de finishing touch gebruik ik altijd zoutvlokken, bijvoorbeeld van Sal de Ibiza of van FalkSalt. Pas wel op dat je niet teveel zout gebruikt anders smaakt het niet meer lekker. Voor de garnalen met knoflookolie en een pepertje gebruik ik altijd het volgende recept:

Ingrediënten:

  • 500 gram gamba’s (meer of minder mag natuurlijk)
  • 4 rode pepers
  • 5 teentjes knoflook, liefst verse knoflook
  • Extra vergine olijfolie (geen ongefilterde)
  • Verse peterselie
  • Zoutvlokken
  • Verse citroensap of uit een flesje

Kooktijd:

  • 5 minuten bakken
  • 10 minuten voorbereiden
  • Aantal personen: 4

Bereiding:

  1. Ontdooi de garnalen als deze uit de vriezer komen in heet water. Dep de garnalen goed droog voordat ze in de pan gaan.
  2. Pel de knoflook en snijd deze in kleine schijfjes van ca 1 tot 2 mm dikte.
  3. Snijd de pepers in kleine plakjes van ca 2mm.
  4. Hak de peterselie fijn
  5. Snijd de citroen doormidden als je verse citroenen gebruikt
  6. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Gebruik hiervoor veel olijfolie want je wilt natuurlijk wel dat als het gerecht klaar is een badje met olijfolie ontstaat. Je kan tijdens het bakken ook nog toevoegen mocht dat nodig zijn.
  7. Bak de garnalen met de knoflook en de pepers totdat de garnalen mooi roze van kleur zijn. De baktijd is ongeveer 5 minuten.
    TIP: mocht je net als ik van lekkere knapperige knoflook houden dan kan je ook beginnen met eerst de knoflook aan te bakken en daarna de garnalen en pepers toe te voegen, pas wel op dat de knoflook niet verbrand.
  8. Serveer de garnalen in leuke schaaltjes en voeg wat peterselie, citroensap en zoutvlokken toe.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.delicious-vanilla.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 1230 reviews.