fudge

Onze fudge: Origineel Engels en van beste kwaliteit

Fudge is een bekende Engelse lekkernij, die inmiddels ook in andere landen behoorlijk in de smaak valt. Je kunt het vergelijken met een zachte, romige toffee. Goede fudge is lekker zacht van structuur en smelt in je mond. We vertellen je graag meer over dit heerlijke snoepgoed en de verschillende soorten in ons assortiment.

De geschiedenis van fudge

Hoewel fudge als een typisch Engels product bekend staat, is het eigenlijk afkomstig uit Amerika. Het werd daar per toeval ontdekt op een college in Vasser, tijdens een kookles. Het was de bedoeling om toffee te maken, maar de temperatuur van het mengsel was te laag. Het resultaat werd fudge genoemd, wat foutje of vergissing betekent. Deze mislukte toffee bleek echter heel erg lekker en later werd het bewust gemaakt. Nog steeds is dit product in Amerika razend populair en het wordt er veel gegeten. Later werd het ook door de Engelsen overgenomen en ook in Engeland veelvuldig bereid. Er zijn enkele klassiekers, maar er worden nog steeds nieuwe smaken en smaakcombinaties ontwikkeld.

De bereiding van fudge

Deze zachte lekkernij wordt gemaakt van suiker, boter en room of melk. Dit mengsel wordt verhit tot precies 116°C en tijdens het afkoelen wordt het met een garde opgeslagen. Zo wordt het kristalliseren van de suiker zo lang mogelijk uitgesteld. Daarna wordt de massa op marmeren platen uitgerold en als deze verder afgekoeld is, in plakken, repen of blokken gesneden. Door het toevoegen van extra ingrediënten krijgt de fudge een smaakje of extra bite. Traditioneel is de bereiding echt ambachtelijk handwerk. Het roeren, opkloppen, uitrollen en snijden gebeurd allemaal met de hand en ook de fijne decoratie wordt handmatig aangebracht. Het kan weliswaar machinaal gedaan worden, maar dat gaat toch ten koste van de kwaliteit.

De kwaliteit van fudge

De kwaliteit wordt in de eerste plaats bepaald door de bereidingswijze. Traditionele bereiding met de hand is veel arbeidsintensiever, maar de smaak en structuur zijn echter veel beter. De machinaal vervaardigde massaproducten zijn veel minder verfijnd en gemaakt zonder passie. Ook zijn er vaak extra toevoegingen nodig, zoals maissiroop of melkvet om de kristallisatie van de suiker tegen te gaan. De kwaliteit hangt dan ook af van de gebruikte ingrediënten. Worden er goede of goedkope ingrediënten gebruikt? Het gebruik van kunstmatige kleur- en smaak stoffen vermindert de kwaliteit. Bij een ambachtelijk bereid product proef je de kwaliteit.

Fudge van Fudge Kitchen

De fudge in ons assortiment is van het Britse merk Fudge Kitchen. Zij maken een authentiek, origineel Engelse product met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Ambachtelijk bereid en echt handwerk. Dat zie en proef je terug in hun prachtige repen en blokken. Het merk staat bekend om hun uitstekende kwaliteit. De zorgvuldig gedecoreerde stukken zien er aantrekkelijk uit en smaken bovendien nog lekkerder dan ze er uit zien. De producten worden ook nog eens mooi verpakt in luxe doosjes. Het merk werd in het Verenigd Koninkrijk al meerdere keren bekroond met prijzen.

Onze soorten fudge

Er zijn twee soorten: room- en boterfudge. De roomfudge is lekker zacht en uiteraard romig van structuur. Deze variant wordt bereid met slagroom of de typische Engelse clotted cream of double cream. Deze laatste soorten kennen we hier in Nederland niet, maar worden in de Engelse keuken veel gebruikt. De boterfudge is langer houdbaar en heeft toch ook een zeer romige textuur. De fudge wordt in repen of blokken gesneden.

Ministaven
Ons assortiment bestaat uit een aantal ministaven, zoals de White Chocolate & Raspberry en de Sea Salted Caramel. Dit zijn kleine repen die je zelf in stukken kunt snijden.

Gourmet Fudge
Daarnaast hebben we ook de gourmet blokjes, van heerlijke boterfudge die alvast in porties gesneden is. Er zijn doosjes met meerdere blokjes van één smaak, zoals de Double Trouble Chocolate, Sea Salted Caramel, Vanille & Walnoot en White Chocolate & Raspberry. Er zijn ook doosjes met verschillende varianten van een smaak, zoals de Salted Selection, met zeezout varianten en de Gin Selection met verschillende smaken met gin.

Verfijnde selectie Gourmet Fudge
Naast de gewone gourmet serie hebben we een ook een aantal bijzondere selecties, zoals de Best of Britsh, Love Selection en de Taster Selection. Deze bevatten negen verschillende smaken, die bovendien verpakt worden in een extra luxe geschenk verpakking.

Drinking Fudge
Met de vloeibare variant maak je eenvoudig een verrukkelijk drankje. De sachets bevatten precies genoeg voor de bereiding van één kop of glas. Er kunnen zowel warme als koude drankjes mee gemaakt worden. Door wat warme melk toe te voegen krijg je een heerlijke, romige variant van de klassieke warme chocolademelk met een fudgesmaak. De drinking fudge is er in de smaken Sea Salted Caramel, Orange en Classic Chocolate.

Genieten van fudge

Goede fudge is een echte traktatie, waarmee je jezelf een echt geniet momentje gunt. Het is de bedoeling dat het blokje in je mond smelt en je door de romige textuur de intense smaken proeft. Je kunt er op elk moment van de dag van genieten. Een blokje smaakt goed bij een kop koffie of thee, in plaats van een koekje of bonbon. Ook als je viste hebt of een feestje geeft, zal het bij je gasten in de smaak vallen als je deze traktatie serveert. Maak bijvoorbeeld een gemengd fudgeplankje, naar het idee van het bekende kaasplankje: verschillende smaken op een mooie schaal, waar de gasten zelf van kunnen pakken of afsnijden of serveer de blokjes op een mooie etagère.

Een perfect cadeau

In plaats van chocolade of bonbons kun je ook eens een doosje fudge cadeau doen. De mooie verpakkingen maken de bijzondere gourmet selecties heel geschikt als geschenk. Lekker en luxe en toch net weer eens iets anders. Je kunt deze doosjes ook prima in een cadeaupakket of -mand toevoegen. Combineer het bijvoorbeeld met onze luxe chocolade, bijzondere koffie of thee en een likeurtje en maak zo een ultiem verwenpakket.

Koken met fudge

Hoewel je al prima kunt genieten van deze zoete verleiding op zich, wordt deze ook veel gebruikt om er andere lekkere dingen mee te bereiden. Er zijn talloze recepten voor desserts of gebak die je met fudge kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan cakes, taarten, cupcakes, koekjes, pudding of milkshakes. Je kunt je favoriete smaken makkelijk combineren en veel variëren.

Bewaren

Misschien is het overbodig om te vermelden, want onze fudge is zo lekker, dat hij waarschijnlijk niet lang blijft liggen. Maar mocht het toch nodig zijn, dan kun je dit product het beste op kamertemperatuur bewaren. Zeker niet in de koelkast, want door de kou verandert de textuur. De blok wordt dan hard en droogt uit en is dan niet zo lekker meer. Ook zonlicht moet worden vermeden, de fudge kan daardoor smelten of verkleuren. Het beste is om de blokjes of reep in een afgesloten verpakking donker te bewaren, bijvoorbeeld in een kast in de kamer.

Fudge online bestellen bij Delicious Vanilla

Om optimaal te kunnen genieten van fudge kies je natuurlijk voor de beste kwaliteit. Het Britse topmerk Fudge Kitchen verkocht hun assortiment eerder alleen in hun winkels in Groot-Brittannië. Via onze webshop is hun échte Engelse product nu ook in Nederland verkrijgbaar en bestel je het veilig en eenvoudig. Je hoeft bovendien niet lang op je bestelling te wachten. Of je nu één of meerdere doosje wilt hebben, voor jezelf of voor een ander, de heerlijke fudge van Fudge Kitchen bestel je bij Delicious Vanilla.