E-nummers Begrijpen: Een Gids van Delicious Vanilla

E-nummers

E-nummers zijn codes voor stoffen die binnen de EU als additieven in voedsel zijn toegelaten. Hoewel ze vaak verkeerd worden begrepen, zijn niet alle E-nummers schadelijk. Toch hechten we bij Delicious Vanilla veel waarde aan het aanbieden van producten zonder deze E-nummers. Laten we dieper ingaan op dit onderwerp.

Wat zijn E-nummers Eigenlijk?

E-nummers zijn codes voor verschillende levensmiddelenadditieven zoals kleurstoffen, conserveermiddelen, antioxidanten en smaakversterkers. Ze worden gebruikt om de smaak, kleur, textuur of houdbaarheid van producten te verbeteren.

Verschillende Soorten E-nummers

 • E100-E199: Kleurstoffen
 • E200-E299: Conserveermiddelen
 • E300-E399: Antioxidanten
 • E400-E499: Stabilisatoren, verdikkingsmiddelen, en emulgatoren
 • E500-E599: Zuurteregelaars en antiklontermiddelen
 • E600-E699: Smaakversterkers
 • E900-E999: Overige additieven

De Meest Gebruikte en Hun Toepassingen

 • E100: Curcumine – Een gele kleurstof die wordt gebruikt in producten zoals margarine en snoep om kleur te geven. Afgeleid van de kurkumaplant.
 • E133: Briljantblauw FCF – Een synthetische blauwe kleurstof gebruikt in frisdranken, snoep en ijs.
 • E211: Natriumbenzoaat – Een conserveermiddel dat wordt gebruikt om de houdbaarheid van frisdranken en sauzen te verlengen.
 • E250: Natriumnitriet – Gebruikt in vleeswaren om de rode kleur te behouden en bacteriegroei te voorkomen.
 • E322: Lecithine – Een emulgator en stabilisator, vaak gebruikt in chocolade en bakproducten om een gelijkmatige textuur te behouden.
 • E330: Citroenzuur – Gebruikt als conserveermiddel en zuurteregelaar in veel voedingsmiddelen zoals frisdranken en ingeblikt fruit.
 • E621: Mononatriumglutamaat (MSG) – Een smaakversterker die wordt gebruikt in veel hartige voedingsmiddelen zoals chips en instantsoepen om de umamismaak te versterken.
 • E951: Aspartaam – Een kunstmatige zoetstof gebruikt in dieetdranken en suikervrije producten als vervanging voor suiker.

Deze E-nummers zijn overal in de voedselindustrie te vinden en worden gebruikt om uiteenlopende redenen, van het verbeteren van de smaak en het uiterlijk van producten tot het verlengen van de houdbaarheid. Hoewel ze zijn goedgekeurd voor gebruik binnen de EU, kiest Delicious Vanilla ervoor om producten aan te bieden zonder deze E-nummers, zodat onze klanten kunnen genieten van natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen.

E-nummers in fruit

E-nummers in fruit kunnen soms verwarrend zijn, aangezien veel consumenten denken dat vers fruit volledig vrij zou moeten zijn van additieven. Hoewel dit in de meeste gevallen waar is, kunnen er in sommige bewerkte of verpakte vruchtenproducten E-nummers worden aangetroffen.

 1. Vers Fruit: Over het algemeen bevat vers, onbewerkt fruit geen E-nummers, omdat het geen toegevoegde kleurstoffen, conserveermiddelen of andere additieven bevat.
 2. Bewerkt en Verpakt Fruit: Bij fruit dat is bewerkt of verpakt, kunnen E-nummers worden gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij:
  • Gedroogd Fruit: Soms worden zwaveldioxide (E220) of andere sulfieten gebruikt om de kleur te behouden en bederf te voorkomen.
  • Ingeblikt Fruit: Conserveermiddelen zoals citroenzuur (E330) kunnen worden toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen, en soms worden zoetstoffen of kleurstoffen toegevoegd om de smaak en het uiterlijk te verbeteren.
  • Vruchtensappen en -dranken: Kleurstoffen, stabilisatoren, en conserveermiddelen kunnen worden toegevoegd om de kleur, textuur, en houdbaarheid te beïnvloeden.
 3. Gecoat Fruit: In sommige gevallen kan vers fruit worden behandeld met een dunne coating om glans toe te voegen en uitdroging te voorkomen. Dit kan stoffen zoals bijenwas (E901) of schellak (E904) omvatten.
 4. Organisch en Natuurlijk Fruit: Organisch en natuurlijk fruit wordt meestal geteeld en verwerkt zonder het gebruik van synthetische additieven, maar zelfs in deze categorie kunnen sommige natuurlijke additieven worden gebruikt.

Conserveermiddelen – Niet te Verwarren met E-nummers

Conserveermiddelen zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om hun houdbaarheid te verlengen door de groei van micro-organismen zoals bacteriën en schimmels te remmen. Ze spelen een cruciale rol in het vers houden van veel producten die we dagelijks consumeren.

Het Verschil tussen Conserveermiddelen en E-nummers

Hoewel sommige conserveermiddelen een E-nummer hebben, is het belangrijk om te begrijpen dat niet alle conserveermiddelen E-nummers zijn en niet alle E-nummers conserveermiddelen zijn. E-nummers zijn een bredere categorie die veel verschillende soorten additieven omvat, terwijl conserveermiddelen specifiek zijn bedoeld om de houdbaarheid van voedsel te verlengen.

Waarom Delicious Vanilla voor Producten zonder E-nummers Kiest

Onze Filosofie: Natuurlijke Goedheid

Bij Delicious Vanilla geloven we in de puurheid en eenvoud van ingrediënten. Daarom bieden we bijna uitsluitend producten aan zonder deze E-nummers, om ervoor te zorgen dat wat je eet zo dicht mogelijk bij de natuur staat.

Ons Aanbod: Puur en Onbewerkt

Of het nu gaat om vanille-extract, kruiden, specerijen of bakproducten, je zult merken dat de meeste producten in onze webshop geen E-nummers bevatten. Wij geloven dat voedsel zonder onnodige additieven gezonder en smakelijker is.

De Voordelen van het Vermijden van E-nummers

 • Gezondere Keuzes: Door te kiezen voor producten zonder E-nummers, kies je vaak voor minder bewerkte en natuurlijkere voeding.
 • Betere Smaak: Natuurlijke ingrediënten staan bekend om hun rijke en authentieke smaak.
 • Transparantie: Weten wat er in je eten zit, maakt je een bewuste consument.

Delicious Vanilla’s Belofte aan Jou

Het begrijpen van E-nummers is een ingewikkeld proces, en bij Delicious Vanilla willen we dat proces eenvoudiger maken door producten aan te bieden die deze additieven vermijden. Onze webshop is een bron voor iedereen die op zoek is naar natuurlijke, heerlijke ingrediënten zonder de complexiteit van E-nummers.

Geniet van de Eenvoud van de Natuur met Delicious Vanilla

Bij Delicious Vanilla zijn we trots op onze toewijding aan natuurlijke, smakelijke producten. Ontdek vandaag nog ons assortiment en ervaar het verschil dat het vermijden van E-nummers kan maken in je culinaire creaties. Jouw keuken verdient het beste, en wij staan klaar om je dat te bieden. Bezoek onze webshop en begin je reis naar puur, onvervalst genieten.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.delicious-vanilla.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 2557 reviews.