Gegrilde ananas met soja-karamel

Wat een lekker toetje is dit! Gegrilde ananas met soja-karamel. Ja, dat klinkt misschien een beetje vreemd. Maar geloof me, dit is lékker!

Ananas met salted caramel en ijs

Salted caramel ken je vast wel. Een heerlijke zoete karamelsaus met een vleugje zeezout. Makkelijk te maken en het is erg lekker bij een heleboel gerechten. Toetjes, taarten, op pannenkoeken…

En het smaakt ook fantastisch bij dit lekkere toetje van gegrilde ananas met vanilleijs! Normaal gesproken maak je die zoute karamelsaus met zeezout, maar wist je dat je er ook een ander ingrediënt voor kunt gebruiken? Namelijk…

Sojasaus

Jazeker, sojasaus! Het gebruik van sojasaus in karamel is een heel bijzondere manier om deze zoete saus een vleugje zout mee te geven. Daarnaast geeft de sojasaus een diepe, rijke smaak aan de karamel. Echt heel bijzonder! Ik weet dat het gek klinkt, maar ik zou het zeker eens proberen als ik jou was.

Voor dit recept maakte ik gebruik van de traditionele sojasaus van Tomasu. Deze ambachtelijke sojasaus is bedacht door vier Nederlandse mannen en wordt gebrouwen in ons eigen Rotterdam, hoe tof is dat? De saus wordt minimaal 24 maanden gerijpt in Schotse whiskyvaten. Met als resultaat een bijzonder smakelijke, rijke saus. Die bovendien ook nog eens in een zeer stylish flesje wordt verpakt. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word altijd wel blij van zo’n mooie verpakking!

Je kunt de sojasaus hier kopen.

De karamelsaus kun je natuurlijk het beste zelf maken. Maar als je daar geen tijd voor hebt of geen zin in hebt, zou je ook simpelweg de sojasaus door een kant en klare karamelsaus kunnen roeren.

Gegrilde ananas met ijs en karamel

Naast sojasaus en karamelsaus, heb je voor dit lekkere toetje maar een paar andere ingrediënten nodig; een verse ananas, lekker vanille-ijs.

De schijven ananas kun je trouwens op twee manieren klaarmaken: op de BBQ of in een grillpan. Goed, laten we doorgaan naar het recept:

Een heerlijk en bijzonder toetje: ananas van de grill met vanille-ijs en karamelsaus met soja.

INGREDIËNTEN

  • 1 verse ananas

  • 4 bollen vanille-ijs

  • 2 el zwarte sesamzaadjes (kun je ook weglaten)

Voor de karamelsaus

  • 100 gr kristalsuiker

  • 2 el water

  • 75 ml slagroom

  • 25 gr roomboter

  • 1 el sojasaus

BEREIDING

  • Als je de karamelsaus zelf wilt maken, begin daar dan mee. Doe het water en de suiker in een steelpan en breng het mengsel aan de kook. Laat het mengsel rustig inkoken tot een goudbruine karamel ontstaat. Let op: ga niet roeren in de pan, je kunt de pan wel langzaam rondwalsen als dat nodig is.
  • Verwarm ondertussen de slagroom in een apart pannetje, en giet deze bij de karamel als deze bijna kookt. Pas op, want dit gaat spetteren! De suiker kan nu gaan kristalliseren, maar als je blijft roeren zal het vanzelf weer een mooi gebonden saus worden.
  • Haal de karamelsaus van het vuur en roer de boter door de saus tot je een mooie, gladde saus hebt. Meng de sojasaus erdoor en laat de saus afkoelen (bijvoorbeeld in een glazen flesje).
  • Snijd de verse ananas in plakken van ongeveer een halve centimeter dik en grill de plakken ananas in een grillpan of op de BBQ, tot ze aan beide kanten mooie grillstreepjes hebben.
  • Verdeel de ananas over de borden en schep op elk bord een bol vanille-ijs. Bestrooi eventueel met wat zwart sesamzaad en serveer de gegrilde ananas met een royale portie van de soja-karamelsaus.

Recept en foto credits: Culi Sandra

product tips

(11) 12,5019,95 Incl. BTW
(5) 12,5019,95 Incl. BTW
(5) 12,5019,95 Incl. BTW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.delicious-vanilla.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 2504 reviews.