Goudgeel van kleur, een beetje kleverig en een rijke, zoete smaak… Dat moet honing zijn! Niet alleen Winnie de Poeh is er dol op, ook wij smullen er gretig van. Er zijn zo veel honingsoorten, met elk hun eigen smaak. Het is een veelzijdig product, dat je niet alleen op je brood smeert, maar voor veel meer kunt gebruiken. En het is ook nog eens goed voor je. Delicious Vanilla heeft een uitgebreid assortiment honing van de beste kwaliteit. We vertellen je graag meer over honing en waarom het zoete spul niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond is.

Honing is een echt natuurproduct

Er bestaan geen honingfabrieken, want wij mensen kunnen zelf geen honing maken. Ook geen imitatieproduct wat er op lijkt. Het is een echt natuurproduct dat alleen door bijen gemaakt kan worden. Dat maakt het goudgele goedje ook zo bijzonder. Bijen maken het van de nectar van bloemen. Ondertussen bestuiven ze de bloemen ook nog eens, doordat ze het stuifmeel dat aan hun lijf plakt aan de bloemen doorgeven. De bloemen worden daardoor bevrucht en krijgen vruchten met zaden. Bijen zijn ontzettend belangrijk voor de natuur en voor ons.

Hoe bijen honing maken

De werkbijen vliegen naar bloeiende bloemen om nectar te verzamelen. Met hun lange tong zuigen de ze de vloeibare nectar uit de bloemkelk. De nectar wordt bewaard in de speciale honingzak. Als deze vol is, gaat de bij terug naar de korf. De bijen in de korf bewerken de nectar, zodat het water er uit gehaald wordt. De honing wordt vervolgens in de honingraten gespoten. De bijen wapperen dan flink met hun vleugels om het laatste water te laten verdampen. Zo krijgt de honing zijn dikke, stroperige structuur. Tot slot wordt de raat verzegeld met bijenwas.

Van honingraat tot honingpot

Een kolonie honingbijen bestaat uit wel 60 duizend bijen. Alle bijen helpen mee en werken samen om honing te maken. Eigenlijk is de bewerkte nectar bedoeld als wintervoorraad voor de bijen. In de winter zijn er immers geen bloemen waar zij nectar uit kunnen halen. Een imker houdt een bijenvolk. Niet in een bijenkorf, maar in een speciale kast. In de kast zitten de raten, die de bijen voor ons vullen. Als de raat vol is, wordt deze uit de kast gehaald. De bijenwas wordt er af gehaald en de open raat in de honingslinger geplaatst. Het centrifugeren zorgt ervoor dat de honing vloeibaar wordt en er uit loopt. Na het zeven worden de honingpotten dan gevuld.

Boordevol gezonde voedingsstoffen

Honing zit vol natuurlijke suikers, zoals glucose en fructose. Die suikers zorgen voor de zoete smaak. Daarnaast bevat het ook veel gezonde voedingsstoffen. Waardevolle enzymen, vitamines, mineralen en andere bouwstoffen zoals aminozuren. Deze stoffen zijn allemaal van nature aanwezig in het product en zijn goed voor ons. De voedingsstoffen in hun natuurlijke vorm zijn goed verteerbaar en worden makkelijk door ons lichaam opgenomen.

Pure honing: onbewerkt en onverhit

In sommige gevallen wordt de honing verhit, zodat deze vloeibaar wordt. Zo kan er meer geoogst worden uit de raat. Ook later in het proces vindt soms verhitting plaats om te pasteuriseren. Dat gaat echter ten koste van de voedingsstoffen. Een temperatuur boven de 40°C tast de enzymen aan. Soms worden er ook nog allerlei kunstmatige toevoegingen gedaan. Veel honingsoorten uit de supermarkt worden in grote aantallen geproduceerd en dat gaat ten koste van de kwaliteit. Deze soorten hebben wel een zoete smaak, maar bevatten nauwelijks meer de waardevolle stoffen. Delicious Vanilla heeft enkel onbewerkte en onverhitte honingsoorten, koudgeslingerd en 100% natuurlijk.

 

Lekker en gezond

Honing is natuurlijk heel lekker, maar het is ook nog eens hartstikke goed voor je. Dit natuurproduct heeft een heilzame werking. Het is natuurlijk geen wondermiddel, maar regelmatige consumptie bevordert je gezondheid. Lees maar eens waar het gele goud allemaal goed voor is:

 • Verzacht de keel en luchtwegen
 • Bevordert de spijsvertering, maag en darmen werken beter door enzymen
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Vermindert allergieën, zoals hooikoorts
 • Wond heling
 • Natuurlijk antibioticum, tegen infecties van de huid
 • Vol antioxidanten, beschermt tegen vrije radicalen
 • Huid en haar, voedend, kalmerend en tegen schimmels

Hoewel het ontzettend goed voor ons mensen is, mogen baby’s en kinderen onder 1 jaar nog geen honing hebben. Hun immuunsysteem en darmstelsel zijn nog niet voldoende ontwikkeld, zij kunnen er ziek van worden. Beter even wachten tot ze wat groter zijn.

honing van de imker

Een natuurlijke zoetstof

Dat honing zo heerlijk zoet is, zal de reden zijn dat we het zo lekker vinden. Daardoor is dit een prima alternatief voor gewone suiker. Honing heeft een veel rijkere smaak, waardoor het lekkerder is. Bovendien bevat dit natuurproduct wel suikers, maar enkel natuurlijke en ongeraffineerde. Behalve de suikers zitten er ook genoeg waardevolle voedingsstoffen in. Gewone, geraffineerde suiker is tamelijk leeg. Het bevat wel calorieën, maar door alle bewerkingen nauwelijks nog echte voedingsstoffen.

Soorten honing

Er zijn veel verschillende honingsoorten met elk een eigen smaak. De kleur en smaak worden vooral bepaald door de oorsprong van de nectar. Zo zijn er soorten die gemaakt worden van gemengde bloemsoorten en bloesems. Voor andere soorten gebruiken de bijen slechts nectar van één bloemsoort. De bijenkasten worden dan gedurende een bepaalde tijd in een specifiek gebied of op een plantage gezet, zodat de bijen nectar van één bloemsoort verzamelen. De honing krijgt een uitgesproken, typische smaak en specifieke eigenschappen. De meeste honingsoorten zijn vloeibaar. Een speciale soort is de crèmehoning. Deze ondoorzichtige, dikkere honing heeft een zeer zachte smaak.

Onze honingsoorten

Delicious Vanilla verkoopt honing van beste kwaliteit. Natuurlijk, puur en zeer smaakvol. We hebben een uitgebreid assortiment met verschillende honingsoorten. De beste merken, afkomstig van authentieke imkerijen, die werken met respect voor de bij en de natuur.

De Werkbij

Deze Nederlandse imkerij heeft locaties in Emst en Veenendaal. Er wordt samengewerkt met de bijen en de natuur om een prachtig product te produceren. Natuurlijk, gezond en rijk van smaak.
Van De Werkbij zijn de volgende honingsoorten verkrijgbaar:

Gebruik van honing

Honing is heel veelzijdig. Lekker om van te snoepen, ideaal als zoetstof, maar ook een veelgebruikt ingrediënt in de keuken. Een lepeltje honing is een echte lekkernij, tevens goed tegen keelpijn. Behalve door het puur te eten, kun je het op allerlei manieren gebruiken:

 • In (warme) dranken: in je thee, melk of koffie, de drank wordt zoeter en krijgt extra smaak
 • Als zoetstof: bijvoorbeeld in yoghurt, kwark of muesli
 • Als broodbeleg: heerlijk op een boterham, broodje of cracker
 • Er mee koken: bereid er dressings zoals honing-mosterd dressing, sauzen, marinades mee
 • Bij een kaasplankje: vooral met geitenkaas en walnoten een gouden combinatie
 • In desserts: fruit, ijs of Griekse yoghurt met walnoten worden extra lekker
 • Bij het bakken: een goede suikervervanger voor koekjes en cakes
 • Uitwendig gebruik: smeer honing op je huid of op wondjes voor een antibacteriële en helende werking

Soorten Honing van Delicious Vanilla

Wil jij ook genieten van heerlijke honing van de beste kwaliteit? Klik hier om direct naar onze webshop te gaan. Bestellen bij Delicious Vanilla gaat eenvoudig en snel. Kies jouw favoriete soort of wees eens origineel en doe een potje cadeau!

onze best sellers in honing