Onze chocolade

Chocolade is misschien wel de bekendste en meest geliefde lekkernij, waar je heerlijk van kunt genieten. Puur, wit of melk, naturel of met extra smaken toegevoegd. Je kunt er zo van smullen, maar het wordt ook veel als ingrediënt gebruikt bij het koken of bakken. We vertellen je graag meer over chocolade en onze bijzondere merken.

De bereiding van chocolade

Het belangrijkste ingrediënt van chocolade is cacao. De cacao wordt gemaakt van cacaobonen en in de vorm van cacaoboter en cacaomassa gebruikt. Verder wordt er suiker toegevoegd, omdat cacao van nature vrij bitter smaakt. Met de samenstelling cacaoboter, cacaomassa en suiker maak je pure chocolade. Om melkchocolade te maken, wordt er melk of melkpoeder toegevoegd en de witte variant bevat geen cacaomassa, alleen -boter. Er kunnen eventueel nog andere ingrediënten, zoals specerijen, noten of fruit, worden toegevoegd voor extra smaak.

Van cacaoboon tot cacao

De cacaoboom (Theobroma cacao) groeit op plantages in landen rond de evenaar. De cacaobonen zijn de zaden, uit de vruchten van de cacaoboom. De zaden worden op de plantages gistend in de zon gedroogd. Er zijn verschillende variëteiten, met ieder een eigen smaak. De bonen worden vervolgens geroosterd, waarbij de duur en temperatuur bepalend zijn voor de smaak van de cacao. De doppen worden verwijderd en de kernen (de “nibs”) worden dan gemalen tot een dikke cacaomassa. Als het vet, de cacaoboter, aan de cacaomassa wordt onttrokken, blijft een droge substantie over, die fijngemalen wordt tot cacaopoeder.

Cacao wordt chocolade

Wanneer de cacaobonen eenmaal verwerkt zijn tot cacaomassa en cacaoboter, kan er chocolade van gemaakt worden. Cacaomassa wordt gemengd met cacaoboter en suiker en eventuele andere ingrediënten. Het mengsel wordt verwarmd en dan langdurig geroerd, oftewel geconcheerd. De vloeibare chocolade wordt dan getempeerd, langzaam afgekoeld. De uitvoering en duur van deze bewerkingen zijn bepalend voor de kwaliteit en smaak. Als de reep koel en uitgehard is, is deze klaar om opgegeten of verpakt te worden.

Bean-to-bar chocolade

Lange tijd was het gebruikelijk dat chocolademakers de cacaobonen verwerkten tot grote blokken chocolade en chocolatiers deze inkochten, om smolten en daar hun producten mee maakten. Tegenwoordig is het “bean-to-bar” principe van chocolade maken echter de nieuwe norm voor echte meester-chocolatiers. Door hun product helemaal zelf te maken, van boon tot reep, wordt niet alleen de kwaliteit gegarandeerd, maar kunnen ze een eigen smaak aan hun product geven. De beste cacaobonen worden zelf geselecteerd. Door de directe samenwerking met plantages is de handel niet alleen eerlijker, maar is er ook aandacht voor duurzaamheid en ecologisch verantwoorde teelt.

Herkomst van de cacaobonen

Cacaobomen groeien in tropische regenwouden in landen rond de evenaar. De omstandigheden moeten echter optimaal zijn, wat betreft neerslag, temperatuur en bodem. De cacaobomen groeien meestal tussen andere tropische planten, vanwege de biodiversiteit en omdat deze plant niet van zon houdt en in de schaduw van andere bomen groeit. Vooral in Zuid-Amerika en Afrika wordt veel cacao geteeld. Om uitbuiting en slaven- en kinderarbeid in deze landen te stoppen, is verantwoorde inkoop van cacaobonen zo belangrijk. Door directe samenwerking met plantages wordt de herkomst van de cacao transparant en krijgen de boeren een goede prijs.

De geschiedenis van chocolade

De Tolketen, een Indianen stam, ontdekten cacao minstens 2000 jaar geleden. De Maya’s hadden de eerste cacaoplantages en zij gebruikten cacao om er Xocoatl van te maken, een goddelijke, verstekende drank. Dit bittere drankje werd op smaak gebracht met pepers, maismeel en kruiden. De Azteken namen dit gebruik over.
De Spaanse veroveraars maakten kennis met cacao en in 1528 bracht Cortéz de eerste cacaobonen mee naar Spanje. Aan het einde van de 16e eeuw werd cacao enkel gedronken, met suiker, room en vanille, om de smaak minder bitter te maken. Vanuit Spanje verspreidde de cacaodrank zich door Europa en in de 17e eeuw was het een luxeproduct voor de adel. Door de Spaanse bezetting was cacao ook in Nederland heel bekend. Het was dan ook een Nederlander, Van Houten, die de uitvinding deed om cacaoboter aan cacaomassa te onttrekken. Vanaf toen werd er chocolade gemaakt door cacaopoeder aan cacaoboter toe te voegen. Later werd dit proces verbeterd en verfijnd. Vanaf 1875 wordt er ook melkchocolade gemaakt. Deze lekkernij werd steeds toegankelijker en geliefd bij een groter publiek.

Verschillende soorten chocolade

Er zijn drie soorten chocolade: wit, melk en puur. In het Warenwetbesluit staat het minimale cacaogehalte vastgelegd, dat een product moet bevatten om chocolade te mogen heten. Pure chocola moet een minimaal cacaogehalte van 35% hebben, maar er zijn meerdere varianten, met verschillende cacaopercentages, soms tot 70% of zelfs 95%. Hoe hoger het cacaogehalte, des te intenser en krachtiger de smaak. Voor melkchocolade geldt een minimaal cacaogehalte van 25% en de smaak is milder. Witte chocolade bestaat enkel uit cacaoboter, suiker en melkpoeder, geen cacaomassa. Er moet minimaal 20% cacaoboter in zitten. Producten met een lager cacaogehalte worden cacaofantasie genoemd. De kwaliteit is minder en de smaak minder intens.

Kwaliteit van chocolade

Een aantal factoren bepalen de kwaliteit. De cacaobonen zijn de basis van chocolade, dus de soort boon is bepalend. De standaardvariëteit “Forestero” wordt het meest gebruikt, verfijnde cacaobonen zoals de “Criollo”, “Trinitario” en “Arriba Nacional” zijn relatief zeldzaam, maar veel aromatischer en bijzonder van smaak. De bereiding beïnvloedt eveneens de kwaliteit. De doorlooptijd van de bewerkingen en temperatuur bepalen de smaak. Het gebruik van pure, natuurlijke ingrediënten is een voorwaarde voor kwaliteit. Onnodige toevoegingen, zoals extra plantaardig vet, om meer repen uit dezelfde hoeveelheid cacao te produceren, of kunstmatige smaakstoffen verminderen de kwaliteit. De smaken moeten als geheel helemaal in balans zijn. Niet te zoet, niet te bitter, geen overheersende smaken.

Luxe chocolade

Behalve de standaard merken uit de supermarkt, vaak massaproductie, zijn er ook verfijnde chocolades, met veel liefde en passie gemaakt door de beste chocolatiers. Deze luxe chocolade onderscheid zich door zijn kwaliteit en smaak. Gemaakt volgens het bean-to-bar principe, dus er worden enkel de beste, bijzondere cacaobonen gebruikt. De ambachtelijke bereiding maakt deze chocolade zo authentiek. De klassiekers worden geperfectioneerd en tevens worden er verrassende nieuwe smaakcombinaties gemaakt. Dit is échte chocolade!

Waarom kies je voor luxe chocolade

Deze klasse wordt kleinschaliger en met veel aandacht voor details bereid. De chocolademakers hebben veel vak- en productkennis en dat zorgt voor een optimale smaak en beste kwaliteit. Bovendien is de productie maatschappelijk verantwoord, door de eerlijke inkoop van cacao en duurzame teelt. Het belangrijkste is echter de smaak, die zo veel lekkerder is. Dat de prijs iets hoger is, neem je graag voor lief. Het gaat tenslotte om kwaliteit en niet om kwantiteit. Van de luxe chocolade geniet je optimaal.

Onze merken

Het assortiment van Delicious Vanilla bestaat uit verschillende topmerken, allemaal chocolade van de beste kwaliteit gemaakt volgens het bean-to-bar principe. Wij maken internationale gerenommeerde merken toegankelijk en dat tegen gunstige prijzen.

A. Morin

Het Franse familiebedrijf A. Morin bestaat sinds 1884 en heeft een rijke, ambachtelijke traditie. Gecombineerd met de nieuwste technieken en innovaties zorgt de traditionele bereidingswijze er voor dat deze chocolade zeer authentiek en bijzonder smaakt. Door het gebruik van minder cacaoboter, proef je de bijzondere cacaobonen en zijn de repen lekker stevig.

Amedei

Het Italiaanse merk Amedei maakt onder leiding van Cecilia Tessieri, één van de weinige vrouwelijke meester-chocolatiers, bean-to-bar chocolade van beste kwaliteit. Het familiebedrijf werkt op een traditionele wijze en vertaalt oude, klassieke recepten naar de smaak van nu. Ze gebruiken enkel zeldzame, soms exclusieve cacaobonen, waaronder de Porcelana.

Blanxart

Blanxart komt uit Spanje, de bakermat van de cacao in Europa. Zij selecteren speciale cacaobonen voor hun producten, die volledig zelf en met veel passie gemaakt worden. Het merk heeft ene geheel eigen stijl, met goede smaakcombinaties en een robuust uiterlijk. Deze chocolade is een ware cult in Spanje en wordt ook in de rest van de wereld razend populair.

Georgia Ramon

De chocolade van Georgia Ramon wordt in Duitsland gemaakt door één van de beste chocolademeesters, Georg Bernardini. Het assortiment bestaat uit repen van de beste kwaliteit, sommige met bijzondere smaakcombinaties, zoals chocola met zeezout of peper. Verder zijn hun producten gegarandeerd glutenvrij, veelal BIO en enkele zelfs VEGAN.

Hoja Verde

Hoja Verde chocolade komt uit cacaoland Ecuador, waar deze lokaal geproduceerd wordt. Heel verantwoord en eerlijk, met veel aandacht voor de arbeidsomstandigheden en het milieu. Maar ook heel lekker, want de repen worden gemaakt van de Arriba Nacional, één van de beste en meest aromatische cacaobonen.

Idilio

Idilio is echte Zwitserse chocolade, die smelt in je mond. De repen worden bean-to-bar in Zwitserland gemaakt en de cacaobonen komen uit Venezuela, een directe samengewerkt met lokale boeren. Dit bedrijf heeft veel aandacht voor de natuur, duurzaamheid en biodiversiteit, maar ook passie voor de cacaoboon en de bewerking ervan.

Kuná

Kuná komt eveneens uit Ecuador en werd opgericht door een echtpaar. Behalve hun gedrevenheid en passie voor chocolade maken de maatschappelijke betrokkenheid en duurzame biologische teelt deze repen zo lekker én verantwoord. Het hele assortiment is BIO gecertificeerd.

Madécasse

Het Afrikaanse merk Madécasse komt ook uit een echt cacaoland, Madagaskar. Er worden veel cacaobonen geteeld, de meeste worden geëxporteerd. Deze chocolade wordt van boon tot reep lokaal geproduceerd. Ooit begonnen als ontwikkelingsproject voor de lokale bevolking, zijn hun producten helemaal fair trade, duurzaam en biologisch gemaakt.

Mesjokke

Mesjokke uit Nederlandse maakt bean-to-bar chocolade in Utrecht. Door de passie voor cacao worden de cacaobonen zorgvuldig geselecteerd en bereid. Alleen de beste, pure ingrediënten worden gebruikt. De chocolade blijft naturel, zodat de smaak van de bijzondere cacaobonen optimaal tot zijn recht komt.

Genieten van authentieke chocolade van Delicious Vanilla

De verschillende merken in onze webshop hebben een uitgebreid assortiment, met allerlei smaken. Of je nu houdt van zacht en romig, krachtig en intens of juist aparte smaken, alle chocolade is van de beste kwaliteit en dat proef je. Leuk en lekker om cadeau te geven of te krijgen, of om jezelf mee te verwennen. Van heerlijke, luxe chocolade geniet je intens. Wil je de chocolade in een voordelig pakket eens proberen? Bekijk dan hier onze chocolade pakketten.